woensdag 25 maart 2009

Genealogie Duitse voorouders

Vele Nederlanders hebben in hun voorgeslacht personen die uit Duitsland komen. Vaak kwamen deze als seizoensarbeiders de grens over en bleven hangen. In het grensgebied was er uiteraard ook het nodige contact. Van mijn moeders kant heb ik te maken met families als Banus (een katholieke familie met een Robertus die rond 1745 in Hannover wordt geboren) en Kappelhof, een familie die in mijn stamboom afstamt van een Italiaan Sormani die op de vlucht voor indiensttreding bij het leger van Napoleon vanuit Lombardije in Groningen verzeild raakte en bij een ongehuwde jongedame, Geessien Harms Kappelhof, enige nakomelingen verwekte. Deze familie Kappelhof stamt uit Uttum in Ostfriesland, niet ver van Greetsiel. Een vereniging die zich met dit gebied bezig houdt is het Upstalboom-Gesellschaft.

Het zoeken in Duitse bronnen is vrij lastig, maar tegenwoordig wordt het je wel steeds makkelijker gemaakt. Tenzij je natuurlijk familie hebt waarvan de gegevens in het ingestorte stadsarchief van Keulen lagen.
Om te beginnen is er een vereniging in Nederland die zich bezig houdt met genealogie in Duitsland. Het is de Werkgroep Genealogisch Onderzoek Duitsland, de WGOD. Naast het houden van lezingen bewerken ze bronnen en hebben ze contact met verenigingen en archieven in Duitsland. Een van de redacteuren, Jos Kaldenbach, heeft enige tijd geleden ook het speciale nummer van De Sneuper, over Katholieke Linnenweversfamilies in Noordoost Friesland met Duitse roots, als voorbeeld van een bijzondere bron gebruikt in zijn presentatie. De vereniging geeft ook een eigen blad uit: Gens Germana. Op hun site verwijzen ze naar vele online Duitse bronnen, zoals Ahnenforschung.net.

Aanstaande zaterdag 28 maart houden ze een bijeenkomst in Baarn, waar naast Jos Kaldenbach ook iemand spreekt van het Staatsarchiv Hamburg. Wellicht een leerzame dag!

Hoofd Publieksdiensten en plaatsvervangend directeur van het CBG, Rob van Drie, doet op zijn blog verslag van de Westfälischer Genealogentag. Westfalen was een regio aan de grens met Nederland waar van oudsher vele seizoensarbeiders, marskramers en 'lapkepoepen' vandaan kwamen. De WDR maakte er voor de televisie een verslag van.

Als laatste wil ik nog een Duitse site noemen met verwijzingen naar Hollandgangers, o.a. uit het Munsterland. Laat ons gerust weten of u nog meer bijzondere Duitse bronnen kent.

1 opmerking:

  1. Enkele jaren geleden kocht ik in Cloppenburg het boek: Wanderarbeit jenseits der grenze. de utigave was n.a.v. een expositie in Cloppenburg in het Niedersachsisch Freilichtmuseum en in het Drents Museum - Assen, West Fries museum - Hoorn en Emslandmuseum - Lingen. 1993. Het geeft informatie over de hannekemaaiers en lapkepoepen. Dit boek geeft een mooi beeld van de migratie.

    In een van de boeken die Poortinga heeft samengesteld, komen poepeteltsjes voor, boeiend om te lezen.

    Mijn vrouw heet Te Nijenhuis, haar voorouders kwamen uit Eibergen, deels daar ook uit Duitsland. Jan Willem te Nijenhuis kwam rond 1820 als seizoenarbeider uit Eibergen naar Blija - hij was boer en daarnaast linnenwever. (huisarbeid in de winter. In Blija trof hij een leuek LINNENWVERSCHE, en zo ontstond de Friese Tak. in Kollumland woont o.m. de familie Kloppenburg, die heet rond 1500 al Cloppenburg, het laat zich dus eenvoudig raden waar hun oorsprong ligt. In 1812 registreren ze de nama formeel hoewel ze die al lang hadden.

    Verder is het bekend dat er in de regimenten Nassau en Oranje in Leeuwarden heel wat huursoldaten zaten, Duitsers en Zwitsers.

    In mijn bestanden komt een hele stamboom Von Eichstorff voor, dit waren militairen uit Oldenburg in dienst van de heer van Oldenburg. Over deze familie heb ik zoveel gegevens verzameld dat er eerdaags eens over gepubliceerd kan worden. Talma uit Engwierum stamt van deze Von Eichstorff's af. Mocht iemand daarover aanvulligen hebben, dan houd ik me aanbevolen.

    BeantwoordenVerwijderen