Voor onderzoekers naar families in Noordoost Friesland is het aangrenzende Groninger Westerkwartier ook relevant. Regelmatig werd er 'over de grens' getrouwd en verhuisd, soms zelfs gedwongen door een verbanning uit Friesland.
De Groninger Archieven hebben sinds kort een aantal boedelinventarissen online gezet van o.a. plaatsen uit het Westerkwartier en omgeving, zoals Grijpskerk, Lutjegast, Doezum, Ezinge, Feerwerd, Oldehove, Kommerzijl, Niezijl, Tolbert, Saaxum, Visvliet, Aduard, Garnwerd, Oldekerk, , Marum, Nuis, Grootegast en Opende. De website http://www.archieven.nl/ is sowieso een goede online bron om eens uitgebreid in te sneupen. De scans van de Gerechten in het Westerkwartier zijn te vinden onder Toegangsnummer: 735 en zoekwoorden 'scans' en 'boedels'. Waarschijnlijk moet u wel een plug-in downloaden, maar dat is zeker de moeite waard!
Officieel beslaat de periode 1600 tot 1811 maar wat ik nu online zie speelt met name tussen 1750 en 1811. Vermoedelijk wordt dit in de loop der tijd aangevuld, dus kom regelmatig even kijken of er iets bijgekomen is. En interessante vondsten voor uw familie uit Noordoost Friesland zien we ook graag terug in een artikel voor ons kwartaalblad De Sneuper.
Nee, boedelinventarissen zijn vooral uit die latere perode bewaard gebleven. Voor de stad Groningen zijn ze er vanaf eind 17e eeuw, maar met name de drie Ommelander Westerkwartier, Hunsingo en Fivelingo kwartieren hinken daar ver achteraan.
BeantwoordenVerwijderen