donderdag 14 oktober 2010

Indexen op molenboek Jim mutte komme: ut waait!

Jim mutte komme: ut waait!
Molens en molenaars in Dongeradeel

We meldden al eerder de komst en de uitreiking van het boek van Warner Banga. Wat volgens mij belangrijk is voor genealogen en regionale historici is of er in het boek bekende familieleden of plaatsen vermeld worden. Tijdens de ledendag van onze vereniging sprak ik Warner en vroeg hem de index en inhoudsopgave van het boek in digitale vorm aan te leveren. Google houdt van lijstjes en veel mensen zoeken op namen van voorouders. Alvorens hier naar te verwijzen nog even een korte beschrijving van boek en ontstaansgeschiedenis:
Een molenaar is afhankelijk van de wind: zonder wind kan er niet gemalen worden. Dus als het waait, moet je aan het werk! De Dokkumer molenaar Albert Willems Banga riep desnoods midden in de nacht zijn knechten uit bed met de woorden: “Jim mutte komme: ut waait!”
Het is een oproep uit een vervlogen tijd die slechts nog in stand gehouden wordt door herinneringen en monumentale windmolens, die ons handen vol geld kosten. Wat is hun waarde en waarom mag het erfgoed uit dit roemruchte verleden, dat zo typerend is voor de Nederlanden, niet verloren gaan?

Vrijwillig molenaar en oud-bestuurslid van de stichting Monumentenbehoud Dongeradeel Warner B. Banga schreef een boek over molens en molenaars in de gemeente Dongeradeel, vol nieuwe en niet eerder gepubliceerde feiten en foto’s.

Aan dit standaardwerk over molens in de Dongeradelen is tien jaar gewerkt en het boek wordt uitgegeven door de stichting Historia Doccumensis. Onder meer over de belasting op het gemaal, waarover in Friesland nog niet veel gepubliceerd werd, is een interessant hoofdstuk opgenomen, terwijl van meer dan 75 molens in Dongeradeel de eigen geschiedenis beschreven wordt vol met bronmateriaal en anekdotes over de molenaars en hun gezinnen. Verder gebruikt de auteur, die ook regelmatig in de Utskoat publiceert over molens in Dongeradeel, meer dan 2000 foto’s en historische opnamen, maar ook veel sfeerbeelden uit de wereld van de molen.

Het boek is te bestellen bij stichting Historia Doccumensis, postbus 369, 9100 AJ in Dokkum of via http://www.historia-doccumensis.nl/  onder de button ‘Uitgaven’ en te verkrijgen voor € 46.50.


Zoek uw voorouders in het register op persoonsnamen en namen van molens.

Bij deze ook nog een oproep: plaats ook uw eigen indexen en inhoudsopgaven online! Het vergroot het aantal potentiƫle kopers/lezers enorm. Voor boeken met een link naar Noordoost Friesland kunt u ze ook per mail als Word-bestand naar ons toesturen, dan zetten we het online voor u.
Inmiddels heeft de stichting Friedoc ook een database bij Tresoar.nl online gezet waarin familienamen in hun boekencollectie gezocht kunnen worden.

Update: Er staat een foutje in het register van het Molenboek. De molenaar op de Aalsumerpoortstermolen (blz 57) was niet Ate/Ato Abrahams, maar diens zoon, Adam Ates. Hij wordt ook vermeld op de Sneupersite bij voorbeelden uit het Memorieboek van Catharina Schrader: (2596) den 24 ocktober (1705) bij adam mollenar sijn wiff maijken an de alsemport een son.
Ate Abrahams zelf was molenaar te Bolsward. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten