Sinds afgelopen week heeft het Fries Museum een database online gezet met beschrijvingen van haar collectie. Mede vanwege de aanstaande verhuizing naar het Zaailand is het museum begonnen haar virtuele presentatie uit te breiden. Jammer is nog wel dat veel beschrijvingen nog niet zijn voorzien van de bijbehorende foto van het object. En dat zijn er zo'n 170.000!
Helemaal interessant is de vermelding onder het dorp Ee van foto-albums van de families Douma en Meindersma uit de periode 1860 - 1900! Dat sluit prachtig aan op het vorig jaar gescande album die Ciska Hoekstra van de familie Alberda/Meindersma aanbood aan onze vereniging. Wat zou het toch mooi zijn als we de albums van het Fries Museum ook volledig konden scannen en voorzien van namen bij onze leden kunnen aanbieden. Zou een leuk klusje voor Jan de Jager zijn. Met foto's uit het gescande album kon hij al bijna 10 van onze leden blij maken. Van de familie Meindersma zit er sowieso veel in de collectie van het Fries Museum, zoals letterlappen, silhouetportretten, schilderijen en linnengoed.
Het Fries Scheepvaartmuseum heeft al veel langer haar collectie online staan. Door de uitgebreide beschrijvingen die ook door Google worden opgepikt is het daarmee een zeer toegankelijke collectie geworden. Zelf heb ik er daardoor ook diverse leuke vondsten gedaan. Deze beschrijvingen en afbeeldingen zitten ook voor een groot deel in de landelijke database van het Geheugen van Nederland, een ander snoepje voor sneupers en Europeana, een Europese database!
En last but not least, een database die onlangs online kwam, wel voorzien van vele afbeeldingen, is de Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Bij zoeken op bv Ternaard krijg je een keur aan oude foto's van de kerk en het interieur. Of foto's uit het eind van de 19e eeuw van de kerken van Suawoude en Tietjerk, voor de verbouwing begin 20e eeuw. Zelfs van een klein buurtschap als Ezumazijl zitten er 17 foto's in de online collectie. Prachtige aanvullingen op uw stamboom dus.
Update: Ik had nog even over het hoofd gezien dat naast het Fries Museum ook het Keramiekmuseum (http://collectie.princessehof.nl/) met circa 35.000 objecten en het Verzetsmuseum Friesland (http://collectie.verzetsmuseum.nl/) met ruim 8.000 objecten hun collectie online hebben gezet. De collecties van de Friese musea kunnen ook in Europeana opgenomen worden. Alle drie de collecties zijn voorzien van een Creative Commons-licentie. Gebruikers mogen het materiaal kopiƫren, verspreiden en remixen als ze de juiste bron vermelden.
Wie zich registreert, kan objecten uit de collectie en zoekopdrachten bewaren. Een login is voldoende voor alle drie de collecties. Bij de aanmeldprocedure is ook sprake van taggen, maar deze optie is nog niet geactiveerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten