donderdag 21 april 2011

Sonttolproject naar volgende fase

De in een elektronische database ingevoerde Sonttol-doorvaarten uit de jaren 1787 tot 1799 zijn vanaf vandaag middels een zoekinterface doorzoekbaar. In de loop van dit jaar zal de database verder worden uitgebreid met nieuwe gegevens in dit project van Tresoar met de Universiteit van Groningen.
De Sonttolregisters staan al enige tijd als scans online op http://www.soundtoll.nl/ (de jaren 1557 t/m 1850!) maar nu is er dus het eerste deel van de transcripties bijgekomen!
Op de site staat ook een instructie over hoe je kunt zoeken.

Dokkumers zitten er zeker in (146 keer wordt Dokkum/Dokum/Dockum als thuishaven opgegeven). In de periode 1795-1799 zitten echter maar weinig schippers uit de Republiek omdat die als gevolg van de Franse bezetting zijn uitgeweken naar Duitsland en Denemarken. Je komt dan veel Nederlandse namen tegen met als woonplaats bijv. Oldenburg.
Gelijk dus maar even gekeken op namen van plaatsen uit Noordoost Friesland. Uiteraard is Dokkum het meest vertegenwoordigd. Ook een paar keer Paesens (als Pessens) en Ezumazijl (als Ezumezyl en Ezumazyl).
Voor alle details moet u natuurlijk de database zelf maar even bekijken maar veel voorkomende namen van Dokkumers in de periode 1787-1799 zijn:
- Harmen Lammerts Drayer (of Dreyer)
- Coert Volckerts Dijck
- Claas Harms Kiewit
- Jan Doedes Klein
- Eyme Carstens Kock
- Jacob Bodes Kooistra
- Jan Gerrits Tal (geboren in 1727 en op de wereld geholpen door vroedvrouw Catharina Schrader, waarover ik al schreef in 2008 op dit blog, zoon van grootschipper Gerrit Jansen Tal)
- Enne en Jacob Lubberts Veltkamp
- Jan Jansen Visser
- Fredrick Willems
- Ewert Corn. van der Zyl
- Jan Pieters Visser uit Paesens

De meest voorkomende route lijkt te gaan van Amsterdam of Rotterdam naar het Deense Østersøen (vlak achter de Sontdoorgang, vanuit het westen gezien).

Op naam vind ik ook 31 keer de naam Zylstra, die uiteraard als Zijlstra geschreven had moeten worden, oa Cornelis Dirks Zijlstra uit Groningen, die in 1797 te Emden staat geregistreerd.

Dat belooft nog veel moois met het Sonttolproject als de volgende stappen naar meerdere jaren worden gemaakt!

1 opmerking:

  1. Nog een kleine aanvulling Hans, het Deense alfabet kent geen IJ. Bij het invoeren van de gegevens wordt getracht zo dicht mogelijk bij de originele bron te blijven. We gaan de helpfunctie nog even aanpassen.

    BeantwoordenVerwijderen