Nu vraag ik me natuurlijk af: zou dat ook niet voor de oer-Dokkumer onderzocht kunnen worden ? Er zijn genoeg historisch geinteresseerde personen in de regio, getuige de bloeiende verenigingen en de vele genealogische en historische publicaties. En voorzover ik weet is er de afgelopen jaren ook veel onderzoek verricht in de bodem van de binnenstad als er weer eens ergens nieuwbouw of verbouw plaatsvond. Maar zijn daar ook echt oude (1000 jaar of meer oud) schedels o.i.d. bij opgegraven en veilig gesteld ? Stel dat dat zo is, dan zou bv een tand onderzocht moeten worden op bewaard gebleven DNA. De Rijksuniversiteit Groningen zou dat moeten kunnen. Vervolgens heb je een ruime groep vrijwilligers nodig om wangslijm af te staan. Nou, dat moet te regelen zijn via de verenigingen en regionale media (zie ook het eerdere blog-artikel over Genetische Genealogie). En natuurlijk is er financiering nodig. Wellicht dat hier de gemeente of provincie kan bijspringen, mogelijk zelfs het NWO. Een redelijke bijdrage van de deelnemers moet ook kunnen.
Het zou toch zeer interessant zijn om te onderzoeken of de mogelijke moordenaars van Bonifatius in 754 of de Vikingen die via Ezonstad aan land kwamen hun sporen nog hebben nagelaten. Maar dat zal nog wat meer voeten in de aarde hebben.
Al met al lijkt me een project 'op zoek naar de oer-Dokkumer' praktisch haalbaar. Wie doet er mee of heeft aanvullende ideeën?
1 opmerking:
Interessant idee! Ik denk dat het administratief gezien wel wat voeten in de aarde zal hebben, maar technisch zeker haalbaar. Het isoleren van DNA uit archeologische vondsten is niet triviaal, en het kan zijn dat dit commercieel (of door een gespecialiseerd instituut) gedaan moet worden. Het is ongetwijfeld een goed idee dit reeds in een vroeg stadium bij de gemeente aan te kaarten zodat er bij eventuele opgravingen iemand aanwezig zou kunnen zijn om samples te nemen. Ik denk dat er absoluut animo voor zou zijn, omdat soortgelijke initiatieven over het algemeen goede response hebben gegeven.
Een reactie posten