vrijdag 9 augustus 2013

Fries schilder Mancadan in Oostenrijks kasteel

In het prachtige Schloss Eggenberg, onderdeel van het Joanneum-musea complex vlak buiten de stad Graz in Oostenrijk, kwam ik een herkenbaar schilderij tegen van de Friese schilder Jacobus Sibrandi Mancandan (1602-1680). De beschrijving bij het schilderij van de in Minnertsga geboren schilder was vrij summier en bevatte weinig verhelderends. Mancandan schilderde vooral Italianiserende landschappen en was daarnaast ook veenbaas en burgemeester van Franeker van 1637 tot 1640.
Ik meende het schilderij wel eens eerder in een publicatie gezien te hebben maar toen ik het nakeek in o.a. De Friese schilderkunst in de Gouden Eeuw van Piet Bakker kwam ik vooral veel gelijkende schilderijen van hem tegen. Ook een zoekopdracht via Google Afbeeldingen levert vele resultaten op maar niet direct het exemplaar dat in Oostenrijk hangt. De Vrije Fries of Fryslan heeft wel eens over hem gepubliceerd meen ik. Welke Friese kunstkenner kan hier nog wat meer over vertellen?
Update: De Leeuwarder Courant publiceerde over Mancandan en meldde o.a. de vondst van zijn grafsteen op het Oldehoofsterkerkhof.
Update 2: Klaas Pera meldt: De schilder Mancadan (niet: Mancandan) stond ook bekend als veeschilder.“Meesterlijk vee: Nederlandse veeschilders 1600-1900”, geschreven door Cornelis Boschma. “Nieuwe gegevens omtrent J. S. Mancadan”, geschreven door C. Boschma
Verder staat er momenteel een schilderij van hem te koop bij veilinghuis Christie’s. Vraagprijs 96.000 dollar.  Link: http://www.christies.com/lotfinder/lot/jacobus-sibrandi-mancadan-minnertsga-c-1602-1680-tjerkgaast-4892890-details.aspx?intObjectID=4892890
Zie voor zijn genealogie de volgende site: http://www.hoogakker.info/info/genealogy/databases/Groningen/html/9619.htm

Geen opmerkingen: