maandag 13 januari 2014

Holwerder kapitein Hoekstra leed in 1871 schipbreuk bij Macao

In de kerstvakantie was ik in de buurt van Sneek en maakte van de gelegenheid gebruik om eens het Fries Scheepvaartmuseum te bezoeken. Ik zag er prachtige schilderijen met zeegezichten, scheepsmodellen en andere indrukwekkende maritieme erfstukken.
Er is echter ook een uitgebreide bibliotheek annex archief bij het museum. Al eens eerder vond ik online daarin brieven van de familie Rosier, waar Pieter Fokkes Visser onderzoek naar doet.

Recent vond ik ook iets anders interessants. Het heeft de volgende beschrijving:
Archief van K. Hoekstra, zeekapitein te Holwerd
1 Reisverslag van een reis die kapitein K. Hoekstra maakte in 1871 naar China (Macao, Hongkong) op het barkschip Rolina Maria, 1872, 1 deel
N.B. Het verslag is geschreven in een cahier. Op het etiket van het cahier: "Verhaal van de schipsreis door hem zelf ondervonden en opgemaakt van de te houden lezing, gehouden door Kapitein K. Hoekstra in de Kerk te Holwerd op 22 Feb. 1872". De lezing handelt over de schipbreuk die Hoekstra leed in de buurt van Macao. Signatuur: H-003

Nu kun je wel scans bestellen bij het Fries Scheepvaartmuseum maar dat loopt behoorlijk in de papieren, zeker als je niet precies weet om hoeveel bladzijden het gaat en hoe interessant ze zijn. Vandaar hierbij de vraag aan u als collega-sneupers: Mocht u binnenkort eens in Sneek zijn en het Fries Scheepvaartmuseum bezoeken, zou u dan foto's kunnen maken van bovengenoemd manuscript? U kunt het naar ons bekende email-adres sturen. Alvast dank!
Oh, en als u er direct een artikel voor De Sneuper over wilt schrijven bent u natuurlijk ook welkom.

Update: Ik denk dat het deze Klaas Hoekstra is:
Huwelijksakte Westdongeradeel, 1864
Bruidegom: Klaas Ydes Hoekstra, oud 31 jaar, geboren te Holwerd
Vader: Yde Hoekstra
Moeder: Pietje Wiegers Oegema
Bruid: Aaltje Radersma, oud 25 jaar, geboren te Hallum, gemeente Ferwerderadeel
Vader: Haike Andries Radersma
Moeder: Joukje Frankes van der Meer
Datum: 14 mei 1864, akte nr. 13

Overlijdensakte Westdongeradeel, 1909
Aangiftedatum: 3 november 1909, akte nr. 103
Overleden op: 3 november 1909
Overleden: Klaas Ydes Hoekstra, 77 jaar, man, gehuwd

Een Klaas Hoekstra uit Holwerd komt ook veel voor met aan- en verkopen in de Notariele Archieven van Tresoar ook na 1909. Dus dat moet een andere kandidaat zijn. Helaas staat online zijn beroep niet vermeld.

Geen opmerkingen: