donderdag 17 september 2009

Kaart Leiden 1649 door Johan Blaeu nu ook digitaal

In navolging van de gedigitaliseerde 17e eeuwse kaart van Haubois van de stad Groningen heeft nu ook Leiden een vergelijkbare kaart gedigitaliseerd en driedimensionaal gemaakt.

De kaart uit 1649 van Johan Blaeu werd tijdens Open Monumentendag gepresenteerd in de Leidse Schouwburg onder de naam Blaeu Digitaal.
Opdrachtgever is de Unit Monumenten & Archeologie van de gemeente Leiden. Het bijzondere van deze driedimensionale 17e eeuwse kaarten is dat de kijker zo als het ware door het Leiden van de 17de eeuw loopt. De film is als DVD onderdeel van het boek Ongekend Leiden, onder redactie van Y. M.J. Lammers-Keijsers.
De 3d animatie op basis van luchtfoto's van het huidige Leiden is trouwens ook erg aardig. De University of Washington kan nu zelfs op basis van foto's van de bekende fotosite Flickr.com reconstructies maken van complete steden, zoals Rome en Dubrovnik.

Nu Dokkum nog, waarvan Blaeu een zelfde type kaart maakte als Leiden !

2 opmerkingen:

Martin J. A. Lambeek zei

Wij staan er wel open voor ;)

Historische Vereniging Noordoost Friesland zei

Beste Martin,

Neem anders even contact op met onze zusterorganisatie de Stichting Oud Dockum/ Historia Doccumensis, zie http://www.historia-doccumensis.nl/
Zij hebben via ons de film van Groningen gezien en zijn enthousiast.
Groetnis, Hans