woensdag 4 maart 2009

Kaart van Egbert Haubois uit 1643 in 3D

Bij de Groninger Archieven bestelde ik de DVD met daarop de platte kaart van Egbert Haubois uit 1643 driedimensionaal gemaakt. Als een soort superman scheer je door en over de stad in zo'n 19 minuten film. Vanaf het Hoendiep start een bijzondere tocht door en over de Groninger binnenstad. Zelf woonde ik een paar jaar aan de Hoendiepskade ('Buiten de A-Poort'), precies op het punt waar de 'wandeling' richting A-poort wordt ingezet. Ik woonde op nummer 20, het kleinste huisje op de foto die mijn vader ooit kocht voor zijn moeder Trientje Frankes (1889-1972). Het project was onderdeel van de Manifestatie Verleden van Groningen en de presentatie van het cultureel erfgoed via het Verhaal van Groningen.

Het zou leuk zijn als ook andere steden het initiatief nemen om de kaart van hun oude binnenstad in 3D te laten digitaliseren. Uiteraard denk ik daarbij ook aan Dokkum en de andere Friese steden. Ongetwijfeld is van dit project geleerd en zullen toekomstige 'verfilmingen' nog realistischer en gelikter worden.

Waarschijnlijk heeft Haubois zijn opleiding genoten aan de Academie in Franeker. Is er iemand die hier meer van weet ?
Verdere informatie over Haubois verscheen in 1983 in het boek De kaart van Egbert Haubois. Spiegel van wens en werkelijkheid.

Voor de kosten van de fraaie DVD hoef je het niet te laten: 5 euro + 1 euro porto. Online te bestellen of af te halen bij de adressen op de site van de makers Los Digitalos (waar overigens als prijs 7 euro staat).
Update: inmiddels heb ik bij De Slegte het bovengenoemde boek uit 1983 aangeschaft. Het blijkt dat de kaart niet in 1643 maar in 1634 is gemaakt. Foutje bedankt!

4 opmerkingen:

Dink zei

Ziet er vreselijk leuk uit. Aanrader. Ik moet er echter mee terug naar de winkel, er staan geen audio bestanden op mijn CD dus ik zweef geluidloos door de stad. Productiefoutje denk ik. Dus wel even controleren voordat je hem aan iemand cadeau doet.

Gerda Blaak zei

Mooie dvd over de vroege geschiedenis van de stad waar ik ben geboren.
De dvd begint “ Buiten de A-Poort” aan het Hoendiep en hoewel ik, o ironie, net als bovengenoemde schrijver/ster, aan de Hoendiepskade nr.20 ben geboren en er 14 jaar heb gewoond, zijn de woninkjes jammer genoeg niet te herkennen.
De geschiedenis van de stad wordt duidelijk weergegeven door de verteller en je wordt als het ware meegezogen door de oude binnenstad.
Een aanrader voor iemand die geïnteresseerd is in de geschiedenis van zijn/ haar woonplaats.

Hans zei

Beste Gerda,

Leuk dat je ook op Hoendiepskade 20 hebt gewoond. Wanneer was dat? Zelf woonde ik er van ca. 1986 tot 1990. Mijn oma woonde er van ca 1965 tot 1970. En daarna o.a. Johan vd Hende, de vroegere veilingmeester, en mijn broer. Toen ik verhuisde heeft mijn vader het verkocht. Op de foto zijn de woningen overigens wel goed te herkennen.

Anoniem zei

geluid stata er wel op, je moet echter afspelen met VLC mediaplayer