zondag 18 juli 2010

Grafsteen moeder Pieter Stuyvesant ontdekt

De expert op het gebied van oude grafstenen in Friesland, Hessel de Walle, 'ontdekte' tijdens het recente Friese Tsjerkepaad (kerkenpad) een grafsteen in de kerk van Berlikum waarover tot nu toe weinig bekend was. Het is de grafsteen van de moeder van Pieter Stuyvesant, oud-gouverneur van Nieuw Amsterdam, het latere New York. Zij overleed in 1625 toen de vader van Pieter, de uit Dokkum afkomstige Balthasar, predikant was in de plaatselijke kerk, waar hij in 1622 benoemd was. Pieter moet toen zo'n 14 jaar geweest zijn.
De steen in de De Koepelkerk aan de Tsjerkestrjitte 2 is goed bewaard gebleven en kwam onlangs weer tevoorschijn van onder de houten vloer. Het bevat de volgende tekst (met Latijns vers):
Ao 1625 den 2 maij sterf d eerbare Margareta Hardenstein out 50 iaren en was d echte huisvrouwe va Balthasar Stuijfsant, i chr dienaer in sijn gemeinte toe Belcum.
Nascentes morimur, morientes vivimus, illud
Intulit alter Adam, hoc contulit alter Adam
Christe veni, vidi, vince tuis, tibi vincere morti
Mortuus ut poteras, mortem ab olendus ades
Sic rubra terra siam macula sire idayyalos [met Griekse letters], et fir
Mors iurrosa mihi, vitaque Christe sies

De website van Hessel de Walle met alle Opschriften in Friesland van voor 1811 is voor vele genealogen een interessante bron. Het is gekoppeld aan zijn meesterlijke boek Friezen uit vroeger Eeuwen.

5 opmerkingen:

Gelkinghe zei

Onderaan links en rechts van die grafsteen mythische fabeldieren. Ik geloof niet dat ds. Stuyfsant een ultra-orthodoxe calvinist was.

Hans Zijlstra, blogger, sneuper, ondernemer zei

@ Gelkinghe, het zijn volgens mij griffioenen, die toch een religieuze betekenis schijnen te hebben (Christus als 2 naturen in 1persoon). Maar het fijne weet ik er ook niet van.

Guus van Breugel zei

De mythische figuren op de vier zerkhoeken zijn de symbolen van de vier evangelisten: Marcus (leeuw), Lucas (gevleugelde stier), Johannes (adelaar), Mattheus (mens/engel).

Met vriendelijke groet,

Guus van Breugel en Henk 't Jong, CBG Heraldiek.

http://cbg-heraldiek.blogspot.com/

M. van Ommen zei

Volgens mij beelden de grifioenen de wederopstanding uit.

M.vr.gr Michiel

Xyleia zei

Ik denk ook dat de dieren op de grafsteen de vier evangelisten zijn. De uitleg van Guus is volgens mij dus correct. Stufsant was inderaad niet ultra-orthodox calvinist. Tenminste voorzover ik heb begrepen.