De titel van Jaarboek CBG 2013 is 'De genealogische werkplaats. Ethiek en methodiek van het
onderzoek'. In het Jaarboek worden in een achttal artikelen allerlei vraagstukken behandeld waar een familiehistoricus mee te maken kan krijgen. Ter inspiratie, lering, steun of relativering.
In dit Jaarboek:
- Verticale en horizontale worteling. Of hoe westerse esoterie in de familie kan zitten, door Marty Bax. Over de netwerken in de moderne theosofie, met Rudolf Steiner, Rozenkruisers etc. Bax promoveerde in 2004 op het proefschrift Het web der schepping. Theosofie en kunst in Nederland van Lauweriks tot Mondriaan.
- Familie of fictie? Clans, lineages en genetische genealogie, door Kees Kuiken. Over aartsvaderlijke tradities, met als voorbeeld de familie Hoogerbeets uit Noord-Holland.
- De matrilineaire afstammingsreeks van Annetje de Boerin, door Peter A. Christiaans. Eigenlijk Annetje Joris uit Amsterdam, die met haar verloofde Hendrick Hendricksz Boom in december 1651 aan boord van De Drommedaris onder commandant Jan van Riebeeck naar Kaap de Goede Hoop vertrok, waar Hendrick als tuinman voor de VOC was aangesteld. Er werd een begin gemaakt met het fort, Kasteel De Goede Hoop, in Kaapstad.
- Veertig jaar wapenregister CBG, door Henk ’t Jong
- Drie generaties zwervers. Reconstructie van een familie aan de zelfkant, door Lilian de Bruijn en Sjors Zanoli. De familie Woeper die oa. veel huursoldaten leverde.
- Familiearchieven: mooi, maar lastig, door Yvonne Bos-Rops
- Vier overwegingen bij het schrijven van een familiegeschiedenis, door Tanny Dobbelaar: Mag van het verleden een verhaal maken? Mag je verzinnen, reconstrueren, verzwijgen? Hoe ga je om met de effecten die je geschriften op anderen hebben? Vormen genealogische feiten de basis van je familiegeschiedenis?
- Ontkenning en herkenning. Ethische dilemma’s rond ‘foute’ familie, door Gonda Scheffel-Baars.
Het boek is uiteraard voorzien van een index op familienamen en informatie over de auteurs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten