dinsdag 27 januari 2009

Friese goud- en zilversmeden

In 2002 werd een boek gepubliceerd over Dokkumer, Kollumer en Amelander Zilver van auteur Janjaap Luijt. Met veel foto's van zilveren objecten als lepels, brandewijnkommen, penningen en knottenkistjes en uitgebreide beschrijvingen van de bekende zilver- en goudsmeden vormt dit een prachtige bron voor onze kennis van het Friese zilver in de Noordoosthoek.
Naar aanleiding van de publicatie kreeg ik destijds enige reacties die op de Sneuper website zijn gepubliceerd als Aanvullingen en Verhaal van de Maand, over zilverwerk van de Dokkumer zilversmeden Paulus Sakes en Klaas Djurrema.

Het Dokkumer museum Admiraliteitshuis heeft van de regionale smeden een aardige collectie zilver in expositie, met als topstuk een beker van het Dokkumer bakkersgilde uit 1613.

Inmiddels is er ook een zeer uitgebreide website van Jan Schipper over Fries zilver en de Friese smeden. Hierop vele afbeeldingen van Friese zilvermerken en een uitvoerige lijst met welhaast alle Friese zilversmeden tussen ca. 1700 en 1812. De moeite waard om eens even op uw gemak doorheen te sneupen!

1 opmerking:

Hessel de Walle zei

Ik heb met Jan Schipper veel contact over allerlei zilverwerk. Tot mijn grote genoegen. De mans grote deskundigheid staat buiten kijf.

Hij is voor mijn boek en mijn website één van de belangrijkste bronnen.

Hessel de Walle