zaterdag 10 oktober 2009

Collectie Pieter Nieuwland online

Andrys Stienstra van Tresoar meldt het volgende:
Vanaf vandaag is de Collectie Pieter Nieuwland op internet te raadplegen, het resultaat van meer dan 40 jaar archiefonderzoek.

De website bevat op dit moment een collectie persoonskaarten (ruim 47.000 personen), de Speciekohieren van de gemeente Tietjerksteradeel 1748-1805 en een genealogisch bestand met ongeveer 19.000 personen. Bij alle bestanden zijn uitgebreide toelichtingen. De website zal in de nabije toekomst nog worden uitgebreid met o.a. het Nedergerecht van Tietjerksteradeel.De nu gepubliceerde bestanden zijn van grote waarde voor de genealogie inFriesland. Op de studiezaal van Tresoar is met name GEN 900-902 een veel geraadpleegde bron in boekvorm, de nu gepubliceerde digitale vorm daarvan bevat veel meer gegevens en is bovendien veel gemakkelijker (thuis!) te doorzoeken.

Meer dan dertig jaar was Pieter Nieuwland één van de vertrouwde gezichten op de studiezaal van het Rijksarchief en later van Tresoar. Als medewerker en de laatste jaren als hoofd van de studiezaal heeft hij een groot aantal mensen op weg geholpen met archiefonderzoek in het algemeen en met stamboomonderzoek in het bijzonder. Bij zijn afscheid van Tresoar in november 2005 verscheen de door hem samengestelde gids voor stamboomonderzoek 'Friezen gezocht'.

De website is te vinden op http://www2.tresoar.nl/nieuwland

Geen opmerkingen: