maandag 26 oktober 2009

Familie-archief Meindersma uit Ee geinventariseerd

Het archief van de bekende familie Meindersma te Ee, over de periode 1691-1933, waarin ook archiefstukken van verwante families, zoals Sijbenga te Oosternijkerk en Douma te Ee zijn opgenomen, is in de jaren 2008 en 2009 geordend en toegankelijk gemaakt. De inventaris is nu onder toegangsnummer 247 gereed en daarmee is een belangrijk archief van families van landbouwers en bestuurders in de voormalige gemeente Oostdongeradeel voor onderzoek beschikbaar.
Het zwaartepunt van dit archief ligt in de 19de eeuw en begint in feite met bakker Eelke Wiggers Meindersma (1761-1819), die in 1792 als weduwnaar van Fetje Douwes Vlieg te Ee trouwde met Eelkjen Reinders, weduwe van Johannes Sytses. Meer info vindt u op de site van Historisch Informatiecentrum Noordoost Friesland, het voormalige streekarchivariaat. Overigens ligt er ook nog een deel van het Meindersma archief bij Tresoar in Leeuwarden!

Een genealogie van deze familie Meindersma vindt u op de site van Bouke Meindersma.

Via ons lid Ciska Hoekstra kon onze historische vereniging voor het archief scans maken van oude fotos uit prachtige oude foto-albums van de familie Alberda uit Ee, met links naar o.a. de families Meindersma (Ee), Terpstra en Hartmans (Oosternijkerk). Deze zullen in de nabije toekomst deels in De Sneuper gepubliceerd worden.

1 opmerking:

Anoniem zei

gdeweger@knid.nl laat weten dat die Meindertsma's ook uit Paesens komen en al heel vroeg bakkers en landbouwers waren. De eerste die ik heb is Wyger Douwes * rond 1610 x Bouckjen Andries, Boer in de omgeving van Holwerd. Leuke aanvullingen mogelijk?