zondag 28 december 2014

Friese dame Baard in Indiaas museum

In het boek VOC in India van sneuper Bauke van der Pol staan diverse Friezen vermeld. De
Dokkumer gebroeders Canter Visscher, over wie hij apart Mallabaarse Brieven publiceerde, komen prominent in het boek voor. Het Rijksmuseum heeft vele afbeeldingen, afkomstig van Adrianus Canter Visscher.
In India is nog een enorm grafmonument bewaard van Tammerus Canter Visscher. Tammerus was ‘secunde’, de tweede man, van het VOC-gewest Bengalen.
Van der Pol noemt ook anderen.
Zo komen in Indiase musea werken voor van Friese kunstschilders, zoals (mogelijk) Wybrand de Geest. In het Baroda Museum Vadodara Gujarat zou een schilderij moeten hangen van een Friese dame uit circa 1630 die een familiewapen toont dat vermoedelijk tot de familie Baard behoort (en gezien de molensteenkraag misschien nog iets eerder te dateren is), zie p.89 van het boek.
Ook heeft ze naast zich op tafel een prachtige familiebijbel met weelderig zilverwerk
Kijk voor het familiewapen de online database met Friese familiewapens van Hessel de Walle er maar op na: de halve Friese adelaar en drie sterren, gescheiden door een wassenaar (halve maan) komt voor op diverse voorwerpen van de familie Baard rond 1600, zoals grafstenen en lepels.
De Stichting Cultuur Inventarisatie heeft over de schilderijen in India een uitgebreid rapport opgesteld en scans met beschrijvingen gemaakt.
Maar welke dame uit de familie Baard is het precies? Of komt ze toch uit een andere Friese familie?

3 opmerkingen:

Hessel de Walle zei

Hallo Hans,

Is wat moeilijk te zien, maar het lijkt een alliantiewapen. En dan staat het mannenwapen Baard links en het vrouwenwapen met klimmende leeuw rechts. Tjitte Baard en Maria Minnema voldoen daar aan, maar die zijn van veel eerder. Misschien iets voor Rudolf Broersma?

Hans Zijlstra, blogger, sneuper, ondernemer zei

Interessant is dat Maria Minnema en haar man Tiete Baerdt, kerkvoogd te Wierum op Poutsma State woonden. Zie bv http://www.stinseninfriesland.nl/PoutsmaStateWierum.htm
Daarna woonde er een zoon Sybrant Sjoerds Baerdt. Zal het een zus van hem zijn?

Hans Zijlstra, blogger, sneuper, ondernemer zei

Bauke van der Pol had zelf nog enkele aanvullingen over zijn boek De VOC in India. In november 2014 is dit boek ook in het Engels verschenen onder de titel: The Dutch East India Company in India. Dit is tot stand gekomen ism de Nederlandse ambassade te New Delhi.
Daarnaast geeft hij vrijdagavond 16 januari 2015 een lezing met presentatie in hotel de Jong op Ameland. En woensdagavond de 25ste januari in het Hannemahuis te Harlingen.