donderdag 17 juli 2008

Digitale archivarissen

In een eerder blogartikel nam ik al enkele collega-bloggers onder de loep, die zich ook richten op genealogie en/of historie. In mijn bookmarks had ik al een tijdje een link naar een blog van de Digitale Archivaris staan, maar nooit echt goed bekeken. Deze is echter zeer de moeite waard. De blogger, Christian van der Ven, is ook echt archivaris in het dagelijks leven en laat je delen in zijn ervaringen en vragen. Zo experimenteert hij met Second Life en de Google Lively software. Archief 2.0 staat bij hem hoog in het vaandel, ofwel de online interactie tussen aanbieder en gebruiker van historische informatie.

Een ander blog dat ik ontdekte is van een medewerker van het CBG, Rob van Drie, die bijvoorbeeld verslag doet van een Genealogie-congres in Quebec, Canada: International Congress of Genealogical and Heraldic Sciences. Al met al weer vele interessante en inspirerende zaken.

1 opmerking:

Christian zei

Het is wat.. om een 'echte archivaris' te worden genoemd.. haha! :-) Het klinkt bijna als een aparte diersoort!

Maar je verhaal klopt precies hoor: ik zie heel veel mogelijkheden voor mijn vakgenoten en experimenteer daar graag mee!

De rollen van aanbieder en gebruiker van historische informatie lopen trouwens steeds meer door elkaar heen. Da's zo links en rechts ook een kern in mijn posts.

Ik zie trouwens ook heel veel mogelijkheden voor samenwerking met historische verenigingen en dergelijke, vooral online. Er zijn zoveel bronnen te delen, en er is zoveel kennis over te dragen!

Spannend allemaal! :-)