Vorige week was opnieuw in het nieuws dat een schip dat eind vorig jaar op de bodem van de Oostzee gevonden werd mogelijk een Nederlands fluitschip is. Het bijzonder goed bewaard gebleven schip uit omstreeks 1650 is met onderwatercamera's in beeld gebracht op een diepte van ongeveer 130 meter, die zeer zuurstofarm is.
Maritieme archeologen zijn zeer enthousiast over de vondst, die nog niet eerder waargenomen details onthuld, zoals prachtig houtsnijwerk van menselijke koppen. De NOS heeft er een kort filmpje over gemaakt. Op YouTube staat ook een filmpje over dit Leeuwenwrak en mogelijk ook dit Zweedse filmpje. De Nederlandse Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten, RACM, houdt zich bezig met opgravingen op Nederlands grondgebied en heeft op haar website veel informatie over de uitrusting van schepen uit de 16e en 17e eeuw.
Het duiken naar scheepswrakken van de VOC is een specialisme van de commerciële Engelse duiker Rex Cowan, die o.a. het Vliegent Hert voor de Zeeuwse kust opdook.
André Wegener Sleeswijk heeft vorig jaar een boek gepubliceerd bij de Uitgeverij Van Wijnen over dit type schip, getiteld De Gouden Eeuw van het fluitschip. Dit slanke schip speelde een belangrijke rol in de handel in het gebied rond de Baltische Zee, waarin veel geld verdiend werd met de graanhandel, de zogenaamde Moedernegotie. Door zijn geringe breedte hoefde bij de doorgang in de Sont ook niet teveel belasting betaald te worden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten