donderdag 21 augustus 2008

Friese admiraal terug in Dokkum

Vrijdagavond 29 augustus starten de Dokkumer stadsfeesten met een openingspektakel waarin cabaretier en theatermaker Rients Gratama optreedt als de Friese Admiraal. Hij treedt in de voetsporen van beroemde Friese admiraals als Tjerk Hiddes de Vries en Auke Stellingwerf. Staand op ‘fiskerskip’ de Wierumer Aek als zijn vlaggeschip keert de Friese admiraal terug uit de Dokkumer stadshistorie met in zijn kielzog een ‘oorlogsvloot’ van zeilpramen van Dokkumer ondernemers. Tot 1645 was Dokkum de hoofdzetel van de Friese Admiraliteit. Het Admiraliteitshuis en de Admiraliteitshelling in Dokkum herinneren nog aan deze tijd.

Zaterdagavond 30 augustus vindt in Esonstad - Oostmahorn - de jaarlijkse Dokkum Lauwerszee Regatta plaats. Deze zeilrace in een initiatief van de Ondernemers Sociëteit Dokkum (OSD). Noordoost Friese ondernemers en hun zakenrelaties strijden in open zeilpramen om de Wierumer Aek Bokaal. Winnaar in 2007 en titelverdediger is fa. Holtrop en Jansma uit Dokkum. 'Fiskerskip' de Wierumer Aek treedt op als juryschip met skûtsje-schipper Eelke Dijkstra (o.a. eigenaar van skutsje de Oude Zeug en klipper Grote Beer) als wedstrijdleider.

De Dokkumer stadsfeesten in 2008 staan in het teken van ‘Dokkum, maritiem bolwerk’. Ooit legden handel en scheepvaart op zee de basis voor groei en welvaart van de stad. Tot ver in de 19e eeuw zijn Dokkumer kooplieden actief in Oostzeelanden. Het kapitaal van vermogende burgers houdt ook de visserij in kustdorpen van dorpen als Paesens-Moddergat of Wierum mede in stand. Sprekend voorbeeld is de 19e eeuwse voorganger van de tegenwoordig weer rondvarende Wierumer Aek. De oorspronkelijke WL19, De Drie Gebroeders, van visser Jacob Gerlofs de Haan uit Moddergat was mede eigendom (beide 1/8 in de partenrederij) van wijnhandelaar/ burgemeester Doederus de Vries en de apotheker Frederik Wouters Boekhout uit Dokkum. Twee van de drie zonen/gebroeders (de derde heette Gerlof), Cornelis en Douwe Jacobs de Haan, waren beide voor 3/8 eigenaar. Tot aan het begin van de 20e eeuw is het Dokkumer Grootdiep in de wintertijd nog een kleurrijke ligplaats van vracht- en vissersschepen. Maar militair geschut komt er in het bedrijfsleven al lang niet meer aan te pas. Anno 2008 gaan schippers en ondernemers hier elkaar alleen nog te lijf in een sportieve strijd van bloed, zweet en tranen! En eens te meer wordt maar weer bewezen dat geschiedenis leeft in Dokkum en omgeving.

Bron: o.a. Skutsje.nl
Update: een verslag van de start van de stadsfeesten vindt u op Waldnet.

Geen opmerkingen: