zondag 6 maart 2011

Buurtschap De Oere te Moddergat

Paul Hillebrand, lid van onze vereniging, heeft een boekje geschreven over het buurtschap De Oere te Moddergat, met zijn veertig huizen en hun verleden. Hij heeft het in een beperkte oplage van 80 gedrukt en onder vrienden en bekenden verspreid. Het is dus niet te bestellen. De bibliotheek en het streekarchief in Dokkum hebben een exemplaar, evenals onze vereniging.

Het buurtschap De Oere in het Friese vissersdorp Moddergat is in meerdere opzichten bijzonder. Gelegen aan de Waddenzee heeft het gehucht een ontwikkeling doorgemaakt die de moeite waard is om vastgelegd te worden. Met name in de Napoleontische tijd heeft de vissersbevolking zich hier gevestigd en is het buurtschap gegroeid tot wat het nu nog is.

Vrijwel elk huis heeft een rijke geschiedenis, die meer dan eens ook de ruige en levensgevaarlijke kant van het vissersberoep vertelt. De verdrinkingsdood van 83 vissers op 6 maart 1883 heeft zich weliswaar al enkele generaties terug afgespeeld, maar de herinnering hieraan leeft nog altijd bij de huidige bewoners. Het waren dan ook vaak hun eigen voorouders die dit was overkomen.

De grote levendigheid van weleer, toen de grote gezinnen er met veel kinderen in kleine woninkjes gehuisvest waren, heeft plaats gemaakt voor een stille dorpssfeer. Maar het is niet moeilijk om je een voorstelling te maken van hoe het destijds geweest moet zijn. De tijd schijnt hier stilgestaan te hebben. Met recht draagt het buurtschap de status van Beschermd Dorpsgezicht.

Volledig nieuwe informatie omtrent de vroegere woonhuizen van de verdronken vissers in 1883 en de allereerste bewoningen maken dit onderzoek de moeite van het lezen waard! Vandaag is het precies 128 jaar geleden dat de Ramp van Moddergat plaatsvond.

Geen opmerkingen: