vrijdag 7 oktober 2011

Schatzoeken in museumcollecties

Musea bieden meer en meer digitale versies van hun collectie aan via hun website. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet, waarin ook voor Friese sneupers verrassende vondsten gedaan kunnen worden! Zoek bijvoorbeeld op plaatsnaam, beroep of achternaam.

Fries Museum: Collectie van het Fries Museum. Met circa 170.000 objecten is het Fries Museum, opgericht in 1881, het grootste provinciale museum van Nederland.

Keramiekmuseum Princessehof: Het museum heeft circa 35.000 objecten. De nadruk ligt op Aziatische, Europese en moderne keramiek.

Verzetsmuseum Friesland: Collectie met focus op Tweede Wereldoorlog in Friesland.

Ottema-Kingma Stichting:  De OKS is eigenares van circa 30.000 objecten cultureel erfgoed, waarvan een belangrijk deel is vervaardigd in Fryslân.

Fries Scheepvaartmuseum: De gehele collectie omvat ca. 17.000 voorwerpen. Daarnaast is er een bibliotheek met bijna 9000 titels en een verzameling van ruim 20.000 foto's.

Rijksmuseum: Circa 100.000 beschrijvingen van objecten te vinden, waarvan circa 30.000 met afbeeldingen. De verzamelingen schilderijen en beeldhouwkunst zijn grotendeels ontsloten met beeld.

Maritiem Digitaal: Gezamenlijke site van maritieme musea in Nederland. De grootste online database van maritieme objecten en literatuur van de Benelux met ruim 800.000 objecten en titels.

Geheugen van Nederland: Meer dan 500.000 beelden van meer dan 100 museum- en archiefcollecties.

Europeana: Rond de 1500 instellingen hebben bijgedragen aan Europeana. Befaamde namen zoals de British Library in Londen, het Rijksmuseum in Amsterdam, Koninklijke Bibliotheek van België, Bayerische Staatsbibliothek en het Louvre in Parijs komen voor naast kleinere organisaties door heel Europa.

Musip: Museumcollecties van ook vaak wat kleinere musea in Nederland.

Digitale Museale Collectie Nederland (DiMCoN): Collecties van vele musea in Nederland o.a. Van Abbe, Archief Eemland en Legermuseum en een aantal van bovenstaande databases.

Louvre: Collectie van museum Louvre in Parijs.  Zoek bv. op Frisia of Friesland.

British Museum: Collectie van het British Museum in London met circa 2 miljoen objecten en 630.000 afbeeldingen.

National Maritime Museum Greenwich: Collectie van het nationale scheepvaartmuseum van Groot-Brittannië.

Philadelphia Museum of Art: Jan de Vries vond via een tip van Sytse ten Hoeve glas in lood raampjes van eind 16e eeuw van een Staverse schipper. Veel objecten uit Friesland.

Metropolitan Museum of Art, New York: Diverse Friese stukken, waaronder Dokkumer zilver.

Atlas van Stolk: Vaderlandse historieprenten uit de verzameling van Abraham van Stolk.

Cultureel Erfgoed: Database met foto's van cultureel erfgoed in geheel Nederland.

Christelijk Cultureel Erfgoed: Database met 60.000 foto's van 3.000 kerken en interieurs in geheel Nederland.

Rijksburo voor Kunsthistorische Documentatie (RKD)/ Iconografisch Buro: Database met portretten, schilderijen etc.

Noordelijk Archeologisch Depot: Database van depot in Nuis van musea uit Noordelijke provincies.

Beeld en geluid Archief: Database met oude televisiebeelden en geluiden.


Meertens Instituut Dialecten: Database met opnamen van dialecten uit vrijwel elke plaats in Nederland.

Frick Collection/Montias Database: 17e eeuwse kunstcollecties in inventarissen Stadsarchief Amsterdam, m.n. Weeskamerarchieven.

Bijzondere Collecties Universiteit Leiden: Database met brieven, tekeningen, manuscripten, foto's, Alba Amicorum, atlassen.

Bijzondere Collecties Universiteit Amsterdam: Database met brieven, tekeningen, manuscripten, foto's, Alba Amicorum, atlassen.

Maritieme archeologie database: Database van Western Australian Museum met informatie over scheepswrakken  en de daarin opgedoken vondsten, o.a. van VOC-schip Batavia.

Ecartico database: Economische en artistieke concurrentie op de Amsterdamse kunstmarkt ca. 1630-1690 met biografische en demografische informatie.

Google Art Project: Collecties van musea wereldwijd waar je virtueel doorheen kunt wandelen.

Rembrandt database: Database met documenten over de kunstwerken van Rembrandt van Rijn.

Academische Collecties: Database met collecties en voorwerpen uit de Bijzondere Collecties van 9 Universiteiten: Universiteit van Amsterdam (Bijzondere Collecties en Allard Piersonmuseum), de Technische Universiteit Delft (TU Delft Library), de Technische Universiteit Eindhoven (Informatie Expertisecentrum), de Universiteit Groningen (Universiteitsmuseum), de Universiteit Leiden (Universiteitsbibliotheek), de Universiteit Maastricht (Universiteitsbibliotheek en Kunst- en Erfgoedcommissie), de Universiteit Utrecht (Universiteitsmuseum), de Vrije Universiteit (Universiteitsbibliotheek) en Wageningen UR (Universiteitsbibliotheek).

Museum of the History of Science (Oxford): Veel wetenschappelijke instrumenten. Zoek bv op 'Dutch'.

Ashmolean Museum (Oxford): Allerlei aparte databases met zoekfunctie, bv schilderijen, zilver etc.

Deze pagina zal met enige regelmaat ververst worden. 

Geen opmerkingen: