donderdag 8 augustus 2013

Uitstervende Friese voornamen: De lêste Hikke

Op dinsdag 17 september 2013 vindt in Tresoar de uitreiking plaats van het nieuwe boek ‘De lêste Hikke’ Fryske nammen fan foarby

Op die dag zal schrijfster Aly van der Mark een boek presenteren over Friese voornamen die uitsterven of (bijna) niet meer voorkomen.

Locatie: Gijsbert Japickxzaal, Tresoar
Inloop: 15.30
Programma: 16.00

Auteur: Aly van der Mark

Aly van der Mark verzamelde tien jaar lang rouwadvertenties uit kranten met Friese voornamen, die uitsterven. Als een naam haar opviel, zag ze op de website van het Meertensinstituut hoe vaak die nog voorkwam in Nederland. Was dat minder dan 50 keer, dan kwam de naam op haar lijst. Na tien jaar had ze ongeveer 300 voornamen verzameld.
In dit boekje staan niet alleen de namen die verdwijnen, maar ook het levensverhaal van een aantal mensen die overleden zijn en een bijzondere naam hadden. Verder de verhalen van mensen met een aparte naam en Aly haar gedachten over de namen die kinderen tegenwoordig krijgen bijvoorbeeld Lykas, Dapper, Vlinder of Tijger.

4 opmerkingen:

Thorsten zei

Cool!

nienke zei

In het artikel van 13 sept jl in het friesch dagblad staat dat er in nederland geen enkele persoon meer is met de naam Oukert. Ws zal dit ook in het boek zo staan. Spijtig genoeg voor Aly van der Mark omdat deze gegevens niet juist zijn. Mijn man, zoon en schoonvader dragen nl de naam Oukert!
Gr.N.Hoekstra

Hans Zijlstra, blogger, sneuper, ondernemer zei

Aly van der Mark reageerde per email: Dag Nienke,

Zo zie je maar weer dat zelfs een respectabel instituut zich wel eens kan vergissen. Op de voornamensite van het Meertensinstituut staat, dat Oukert alleen nog een paar keer als tweede naam voor komt, niet meer als eerste naam. Wat een verrassing dat er in één familie nog drie Oukerts zijn.
Wees er trots op!
Hartelijke groet, Aly van der Mark

Anoniem zei

Dat er in één familie drie Oukerts zitten, is gezien de Friese traditie van vernoeming niet bijzonder.
Dat die (nog) voorkomt, is wel bijzonder.
Nóg mooier ware het, als de naam in 3 hedendaagse families voorgekomen was.

Moaie namme )))