vrijdag 2 september 2011

Gravure Dokkum 1673 geschonken aan Admiraliteitshuis

Museum Admiraliteitshuis te Dokkum heeft een bijzondere gravure geschonken gekregen van de heer Ted Lierl uit de Verenigde Staten. Het betreft een gekleurde gravure van de omwalling van Dokkum uit 1673. Er zijn slechts enkele gebouwen afgebeeld, zoals de Grote Kerk, Waag en Admiraliteitshuis en een tweetal molens op de dwingers. Naar aanleiding van het rampjaar 1672, de Republiek wordt aangevallen door Frankrijk en Engeland en de bisdommen Keulen en Münster (Bommen Berend), zijn er plannen gemaakt om Dokkum beter te beschermen tegen aanvallen. Het plan van de omwalling is trouwens nooit uitgevoerd.

Dhr. Lierl, die een interesse heeft voor munten en topografica, is bekend in het Admiraliteitshuis omdat hij bij bezoeken aan zijn dochter die in Bartlehiem woont, regelmatig het museum bezoekt.

2 opmerkingen:

bouwe lunstra zei

Het lijkt er op, dat deze kaart afkomstig zou kunnen zijn uit: "Schauplatz desz Niederlands" van Gualdo Priorato (1606 - 1678).
Dit werk werd in 1673 gepubliceerd.
Het omvat kaarten van vestingen in de Noordelijke nederlanden (deel 1) en de Zuidelijke Nederlanden (deel 2). Verschillende friese steden waaronder Dokkum zijn in het boek van Priorato opgenomen. De kaarten hadden een militair doel. vandaar dat de vestingwerken en herkenbare gebouwen als de Grote Kerk. de Waag, het Admiraliteitshuis en een tweetal molens op de dwingers zijn afgebeeld.
In pricipe zijn de Priorato-kaarten ongekleurd. De kaart van Dokkum kan natuurlijk later zijn ingekleurd.

Bouwe Lunstra

Anoniem zei

ik heb enige twijfels over het jaartal, in 1673 was de dokkumer nieuwe trekvaart (stroobosser trekvaart - 1654-1656) al gegraven, toch staat er geen enkele verwijzing naar dit water op deze kaart, wat zou kunnen betekenen dat de kaart van een eerdere datum moet zijn, toen de vaart nog niet gegraven was.